Eerste dag op afstudeerstage
Door: Terry Berends
Blijf op de hoogte en volg Terry
08 September 2009 | Zuid-Afrika, Kaapstad
De afgelopen dagen hebben we veel ondernomen en het lijkt het dat afgelopen week echt heel snel is gegaan. We zijn bij een rugby wedstrijd geweest in en super groot stadion met cheerleaders etc. we hadden echt het idee dat we in amerika zaten. Rugby leeft hier enorm en het is volgens mij een grotere sport dan voetbal. Binnenkort ga ik wel even kijken bij een wedstrijd van ajax capetown. Dit lijkt me wel leuk om te zien en vooral om te kijken wat het niveau hier is. Het land fascineert mij elke dag weer doordat het zoveel geschiedenis heeft en de natuur is prachtig. De blanken zijn een mix van Australiërs, Engelsen en Nederlanders. Ik merk nog steeds dat hier een apartheid heeft geheerst. De blanken hebben bij bedrijven de beste posities en hebben het nog steeds alles voor het zeggen. De donkere bevolking hebben de domme baantjes en staan zelfs de boodschappen voor je in te pakken wanneer je afrekent bij de supermarkt. Tijdens het uitgaan spreek ik ook mensen over de hele wereld, dat vind ik altijd mooi aan het buitenland om mensen helemaal uit te horen. Het uitgaan vind ik hier veel beter en leuker. Longstreet, lange straat is de straat van de barretjes en waar de backpackers uithangen. Door de hele stad vindt je verscheidene clubs en barretjes. Er is voor iedereen wat en de drank is relatief goedkoper, daarom drinkt iedereen ook wat meer dan in Nederand. We komen overal makkelijk binnen doordat we brede rugby gasten bij ons hebben dus voel me hier ook helemaal veilig haha.
Vandaag zijn we ook begonnen aan onze eerste stage dag. We moeten elke dag 45 minuten rijden voordat we er zijn. We rijden de stad uit langs de townships en pakken de snelweg richting stellenbosch. We werden ontvangen in het restaurant en kregen heerlijke koffie en gingen wat praten met onze begeleider. Zandberg (www.zandberg.co.za) is onlangs overgenomen door een rijke rus die zijn geld heeft verdiend in de olie handel in russia. Hij heeft totaal geen verstand van wijn en het gaat hem vooral om de verhuur van de huizen en het hotel op het landgoed. Hij ziet er ook uit als een echte rijke rus met een zeer dure auto voor de deur en laat een paar huisjes bouwen voor een paar miljoen. Onze begeleider is opgegroeid in een rijke familie in johannusberg.
Zijn vader is een groot grondbezitter in Afrika, hij bezit vele landerijen en wine-estates. Hij is de CEO van de Standard bank, de grootste bank van Zuid-Afrika. Hij is geregeld te zien in het nieuws en in dagbladen. Zijn zoon onze begeleider is naar dure scholen gestuurd en hij is afgestudeerd in marketing aan de stellenbosch university, hij is nu bezig met een master. Hij zal later alle landgoederen van zijn vader gaan overnemen en een grootgrondbezitter worden. Daarom vind ik het al super leerzaam om voor zulke mensen een plan te schrijven en deze nog mogen uitvoeren ook. Jeroen, mijn klasgenoot gaat zich bezig houden met het in de markt zetten van een witte wijn, merlot en een droge rose. Deze worden nog amper verkocht en er is grote behoefte aan. We maken het hele proces mee. De druiven gaan nu pas groeien en we gaan daadwerkelijk een dag in de week meehelpen in de wijnvelden. Vandaag zijn we ook naar een wijnmakerij geweest en zijn we op een landgoed geweest waar nu onlangs een jongen van 25 de 7e generatie van de familie de leiding heeft gekregen. Na wat wijntjes te hebben gedronken gingen we terug naar zandberg om meer informatie te vergaren.
Ik zal een interational marketing plan gaan schrijven als afstudeerscriptie, ik ga een aantal landen uitpluizen waar ik wat in zie en deze uitwerken en ook proberen om daar een importeur te vinden die van ons wijn wilt afnemen. Ik heb China op het oog (onlangs zijn de handelsgrenzen opengesteld, weinig concurrentie, veel potentieel) Nederland( weet alle wetten en regels, al wat contacten in food&beverage markt) Denemarken (veel afzet potentieel) en UK (afzetpotentieel en makkelijk te verhandelen) Concluderend leren we veel in ons vakgebied, internationale ervaring etc. dus we zien het helemaal zitten. Ik zie het als een mooie uitdaging omdat we er ook wat aan kunnen verdienen als we wat verkopen. Verder hebben we een goede ervaring en zal binnekort de zon volop gaan schijnen.
Ik ben nu wel een beetje moe door alle informatie die je op zo’ n dag krijgt dus ik ga vanavond maar een keer wat vroeger slapen. Aankomend weekend hebben we ons introductieweekend met alle studenten en dat zal weer een leuk weekend worden. Op onderstaande site heb ik wat foto’ s geplaatst zodat jullie een eerste indruk hebben van Zuid-Afrika.
Ziens,
Terry
11 September 2009 - 12:30
Jacqueline:
Hé Terry,
ff berichtje van mij. Je staat in mn favorieten dus ik probeer zo vaak mogelijk je avonturen te lezen.
Wat je al geschreven hebt, klinkt ontzettend vet man, mooie foto,s, goed verhaal afstudeerproject, geweldig!!!
Schrijf niet teveel over je afstudeerproject want anders gaan anderen er met je ideeën vandoor!!!
Toch belangrijk.
Oké, geniet van alles daar en tot gauw.
Dikke kus van je tante. -
11 September 2009 - 19:41
Buurman: