Dagelijks leven in Zuid-Afrika
Door: Terry Berends
Blijf op de hoogte en volg Terry
17 September 2009 | Zuid-Afrika, Kaapstad
Hierbij even een bericht om jullie een indruk te geven over mijn dagelijkse leven en mijn vorderingen in de weg naar volwassenheid. Ik ben hier nu ruim twee weken maar heb het gevoel of dat het al meer dan twee maanden is. S’ochtends is het vroeg opstaan om naar het stagebedrijf te gaan even een lekker ontbijtje maken en dan het avontuur in de auto. Voor de auto hebben we vijf sleutels. Als je de auto in wilt heb je een sleutel nodig, dan zit er om de pook een soort fietsslot wat je met een andere sleutel los moet maken. Dan om de auto te starten heb je de volgende autosleutel nodig. We moeten drie kwartier rijden naar Zandberg, het stagebedrijf. Eerst moeten we door de spits komen en omdat wij een 1.3 motor hebben moet de motor eerst warm worden. We moeten zelfs werken met een choke, een hendel om bezine in de motor te laten lopen. Omdat de motor nog koud is in de ochtend hebben we al een aantal keer gehad dat we midden op een groot kruispunt stil stonden omdat de motor niet meer wilde starten. Daar sta je dan met allemaal toeterende mensen om je heen haha..Mja ik ben al een aardige techneut geworden dus een beetje onder de motorkap rommelen en hij start weer. Als we de stad uitgekomen zijn pakken we de snelweg. Wij hebben gelukkig geen files als we de stad uitgaan omdat er alleen file is op de weg naar naar Kaapstad toe.
De snelwegen zien er hier relatief OK uit. Af en toe zie je een dood hert op de weg liggen, zie je borden dat je uit moet kijken voor overstekende koeien e.d. Af en toe zie je ook een mega groot gat in de snelweg en heeft iemand weer een klapband. Hoort er allemaal bij zeg ik maar..Wat ik in de eerste week wel raar en beetje eng vond is dat je langs de snelweg langs townships, krottenwijken rijdt. De kinderen spelen gewoon voetbal op de snelweg en het ziet er heel erg armoedig uit. Ze leven gewoon in hutjes gemaakt van golfplaten, dat mensen nog zo leven tegenwoordig hmm..alle muntjes die ik heb spaar ik ook op en geef dat weg aan arme mensen op straat. Na de townships gezien te hebben rijden we een ongelofelijk mooi gebied in, de wijn gebieden met breathetaking views. Je ziet voor je allemaal mooie bergen, wijngebieden en mooie gekleurde huisjes ertussen. Dit is weer wat anders dan in NL elke dag als een sardientje in blik in de trein te zitten of op de snelweg te ergeren aan mensen.
Tevens maak ik al vorderingen als huisman. Elke avond doe ik met een paar gasten boodschappen, heerlijk koken in de grote keuken. Echter eet je met veel mensen dus iedereen heeft wel wat te zeuren wat hij of zij niet lust. Wassen kan ik ook al helemaal zelf:) Zwarte was en witte apart, gaat helemaal top. Ook strijk ik al mijn overhemden zelf. Tijdens een braai had ik mijn dure, spierwitte Armani broek aan en kwam er een vet vlek in. Gisteren had ik Vanish gehaald een sopje gemaakt. We hebben wel een eigen huishoudster en tuinman haha..Ze maakt elke ochtend mijn bed op, vouwt netjes mijn kleren en maakt het hele huis schoon. We hebben alleen geen afwasmachine dus dat doen we zelf. Wel apart de apartheid is afgeschaft maar op de snelweg zie je alleen een blanke man in de auto zitten en zijn donkere werknemers zitten achter op de vrachtwagen, lijkt net alsof die slaven vervoert. Onze huisbaas zei tegen ons, als we haar eten geven dan doet ze de afwas etc.. Dit vond ik raar om te horen, gewoon slavenarbeid. Ik leg dan ook af en toe wat muntgeld op mijn kussen zodat haar familie wat meer te eten heeft. Heel apart allemaal in zo’n moderne wereldstad. Kaapstad is ook erg modern maar in andere opzichten loopt de stad ook erg achter. Wij hebben wireless internet in huis en zitten te zeuren als die soms niet te snel is. Voor Zuid-Afrikaanse begrippen is dit erg luxe. We zitten hier nu nog maar een paar weekjes maar hebben het idee of dat we hier al een paar maanden zitten. Dit weekend wordt het mooi weer dus ik ga sowieso naar het strand en even aan het zwembad liggen denk ik om mijn mooie bruine kleurtje terug te krijgen. Waarschijnlijk gaan we de tafelberg beklimmen en zaterdagavond ga ik naar de stage van een huisgenoot. Daar is een Zuid-Afrikaanse avond georganiseerd. We moeten zelf eten en drinken meenemen. Daar zit ik tussen de locals en zijn er allemaal soorten dansen en zitten ze te spelen op trommels. Lijkt me helemaal geweldig om tussen de locals te vertoeven voor een avondje, wordt weer zuid afrikaans leren haha..
Ook heb ik voor 31e een heel mooi weekend gepland staan. We gaan een dag met een landrover op safari en ik ga 4x4 leren rijden. S’avonds zitten we dan aan zo’n groot kampvuur en gaan we slapen in tentjes midden in de natuur. De volgende dag ga ik op jacht, omdat ik ervaring in schieten heb kan ik hier jagen. Over vergunningen doen ze gelukkig niet moeilijk..Dit lijkt me helemaal geweldig om te doen. Met mijn plan gaat het ook goed, ik heb al veel informatie en ik begin erachter te komen hoe ik alles het beste vorm kan geven. Het is wel moeilijk omdat alle theorieën die ik geleerd heb nu moet toepassen en toetsen en dat in het engels pff...mja komt goed! Ik heb weer een lading foto’s geplaatst op picasa..
Check onderstaande link maar: http://picasaweb.google.com/braatworst16/Week2#
Baya dankie en ziens!
17 September 2009 - 19:05
Eem:
Hahaa leuk verhaal:) Africa sounds great! En ik ben erg benieuwd naar je huishoudelijke vaardigheden haha.
xxxxxxxxxxxxxxxx(L) -
18 September 2009 - 00:44
Ruben:
Hey m8!
klinkt goed allemaal! Foto's zijn ook top! Veel plezier daar, grt Ruben -
21 September 2009 - 08:22
Arjan:
Ha Terry,
Het bevalt je wel goed daar in Kaapstad zo te lezen! Als ik je verhalen lees en de foto's bekijk dan wil ik daar zeker nog een een keertje heen!
Maar ik mag ook zeker niet klagen. Ben nu een paar weken in Nieuw Zeeland en dat bevalt me ook erg goed. Ik heb ook een waarbenjij aangemaakt, check www.arjanpomp.waarbenjij.nu
Have fun daar!! en miss tot een biertje bij de Reehorst in feb?